Hissakerhon säännöt

Ensimmäisellä kerhokerralla teimme yhdessä hissakerholle säännöt. 

- Kun kyse ei ole koulutunnista, saa olla hieman vapaammin. 

- Ollaan koulun tiloissa, joten koulun sääntöjä täytyy noudattaa.


Mietimme sääntöjä pienissä ryhmissä. Omat sääntöajatuksensa sai kirjoittaa tai piirtää tietokoneella. Samalla tuli harjoiteltua tietokoneen käyttöä. 

Ja samalla uusi kerhon ohjaaja näki sen, miten hissakerholaiset osaavat käyttää koneita ja kuinka hyvin he jaksavat keskittyä annettuun tehtävään. Tietokoneellahan on houkutuksia tehdä paljon muutakin kuin itse tehtävää.

1. Ei saa kiroilla

Kaikkein eniten tuotiin esille kiroilukieltoa. Päätimme siis yhteisesti, että hissakerhossa ei saa kiroilla. Jos joku kuulee kerholaisen kiroilevan, on rangaistuksena anteeksipyyntö muille kerholaisille ja viisi kyykkyä. Hieman keskustelua heräsi siitä, mitkä sanat ovat kirosanoja. Mitään rumia sanoja ei saa käyttää.

 

2. Ei saa pelata kännykällä

Toinen paljon keskustelua herättänyt asia oli kännykän käyttö. Osa oli sitä mieltä, että hissakerhossa ei saa pelata kännykällä. Osa taas toivoi, että vapaa-ajan kerhossa kännykkää saa käyttää vapaasti.

Hissakerhossa tehtävät asiat ovat usein sellaisia, että niissä tarvitaan puhelinta, esimerkiksi valokuvaukseen blogia varten. Kännykkää saa käyttää sovitulla tavalla annettujen tehtävien tekemiseen. Kännykän selailu häiritsee yhteisiä keskusteluja ja voi aiheuttaa levottomuutta kerhossa. Jokaisen tulee kuitenkin tehdä sovittua asiaa. Kännykällä ei saa olla, jos esimerkiksi pelataan lautapelejä tai piirretään.

 

3. Pitää käyttäytyä hyvin

Kaikkien viihtymisen kannalta koettiin tärkeäksi, että jokainen pyrkii käyttäytymään mahdollisimman hyvin. Riehua ei saa ja muita tulee kunnioittaa. Mietimme, että tarvittaessa voidaan joskus pitää muutaman minuutin riehuvälitunti pihalla.

 

Tähän kohtaan liittyvät myös seuraavat ajatukset:

- ei saa töniä muita

- ei saa haukkua toista

- ei saa kiusata

- pitää totella ohjaajaa

- ei saa mennä ohjaajan tietokoneelle, kännykälle tai laukulle

- pitää noudattaa koulun sääntöjä

- ei saa satuttaa toista

- pitää seurata mitä ohjaaja sanoo 

 



4. Ei saa salakuvata.

Teemme kerhokerroista blogia ja blogia varten otetaan valokuvia - myös kerholaisista. Tästä syystä on tärkeää, että kenekään kuvaa ei julkaista hänen tahtomattaan. Ketään ei saa kuvata salaa tai sellaisessa tilanteessa, jossa kerholainen ei halua kuvaan. Kerhon ohjaajalle lähetetään vain sellaisia valokuvia, jotka saa julkaista blogissa. 

 

5. Kuuntele muita ja ole hiljaa kun joku muu puhuu

Kerhossa keskustellaan paljon ja kerholaisia on iso porukka. Jotta kaikki kuulisivat mitä puhutaan, täytyy osata antaa muille puheenvuoro ja kuunnella sitä kerholaista (tai ohjaajaa), jolla on puheenvuoro. Sovittiin, että puheenvuoroa pyydetään viittaamalla.

 

6. Toista kerholaista pitää auttaa

Kerholaisia on paljon ja ohjaajia vain yksi. Jos huomataan toisten tarvitsevan apua ja osataan auttaa, niin myös kerholaiset voivat auttaa toisiaan ja toimia apuopettajina.



Kommentit