Videoita ennen ja nyt

Aloitimme hissakerhon katsomalla Auguste ja Louis Lumièren vuonna 1895 ohjaaman ja tuottaman mustavalkoisen mykkäelokuvan "Juna saapuu asemalle". 

Vanha elokuva kestää alle minuutin. Kuvaajat ovat kuvanneet asemalle saapuvan junan sekä siitä poistuvat sekä junaan nousevat matkustajat.

Kerholaiset kertoivat itse katsovansa Tik tokin tanssivideoita sekä pelivideoita. Selvisi, että aika moni on myös kuvannut itse videoita. Kaikkia omia videoita ei suinkaan ole julkaistu ja useimmilla omat julkaisukanavat ovat yksityisiä. Vanhempien kanssa on sovittu tarkkaan, mitä kotona kuvatuissa julkaistuissa videoissa saa näkyä.

Vanha junavideo oli kerholaisten mielestä hauska katsoa, mutta todetiin myös sen olevan hyvin erilainen kuin nykyvideoiden:

- se on mustavalkoinen

- sitä ei ole editoitu

- siinä ei puhuta, on vaan musiikkia

- se on aika hidas ja rauhallinen

 

 

Syksyn ruskaa Emmin kuvaamana.

Omat videoharjoitukset ja käsikirjoitukset

Elokuvahistorian klassikosta oli hyvä siirtyä omien videoharjoitusten pariin. Ulkona oli aurinkoinen ja lämmin ilma, joten päätimme mennä ulos kuvaamaan. Ohjaaja ehdotti etsimään kuvauspaikkoja koulun pihalta niin, että puiden kauniit värikkäät lehdet näkyvät. Lupa oli ottaa niin valokuvia kuin tehdä lyhyitä videoharjoituksiakin.

Vinkkejä kuvauksiin:

Mieti valoja ja varjoja. Kokeile kuvata samaa aihetta valossa ja varjossa.

Kokeile kuvata kameraa rauhallisesti liikuttaen tai kuvaa liikkuvaa mallia kameran ollessa paikallaan. Kokeile myös osaatko kuvata junavideon tapaista vanhanaikaista rauhallista videota.

Kuvaa läheltä ja kaukaa. Jos kuvaat ihmistä, kuvaa ensin koko ihminen. Rajaa seuraava kuva niin, että näkyy puoli ihmistä ja kolmannessa kuvissa ainoastaan kasvot. Muista, että kuvaa ei saa katkaista ihmisen nivelten kohdalta tai kaulasta.

Kokemuksia kuvausharjoituksista:

Ohi ajavaa polkupyöräilijää kuvattiin. Videoissa huomattiin eroja muun muassa pyöräilijän ollessa varjossa tai auringossa. Myös pyöräilijän nopeudella oli vaikutusta videoon.

Kuvattiin Tik tok -video, joka edioitiin mustavalkoiseksi ja tanssin liikettä hidastettiin. Videossa oli lopulta aika paljon samaa tunnelmaa kuin junavideossakin.

Kokeiltiin kuvata tarinallinen video välituntimajassa. Tekijöitä oli paljon eikä tarinaa oltu suunniteltu etukäteen. Kuvauksia jouduttiin tekemään useita kertoja, sillä videolle tallentui helposti jonkun asiaankuulumatonta puhetta tai ohikulkeva ihminen. Ja kun ottoja tehtiin paljon, loppui lopulta kuvausvälineenä toimineen puhelimen akku.

Syntyi myös yksi pelivideo, jossa harjoiteltiin muun muassa äänien käyttöä. Pohdimme pitkään onko siinä lopulta mukana kauheasti mitään vanhanaikaisia elementtejä.

Näistä kokemuksista otetaan opiksi, kun jatketaan videoiden tekoa.

 

Kuvauspaikkoja etsimässä.

Ensimmäiset käsikirjoitukset syntyvät:

Kuvausharjoitusten ja välipalan lomassa syntyi ajatuksia omien videoiden aiheista. Kiitos Valveen elokuvakoululle hyvistä apumateriaaleista. Tutustumallla elokuvan rakenteeseen: alkuun, keskikohtaan ja loppuun ja vastaamalla apukysymyksiin saimme jo yhden käsikirjoituksen tehtyä ja toisenkin hyvälle alulle.

Koulukiusattu-elokuvaa suunniteltiin jo niin pitkälle, että päätettiin aloittaa kuvaukset jo seuraavalla kerhokerralla. Kerholaiset toimivat itse näyttelijöinä ja kuvaajina. Roolijaotkin tehtiin: valittiin kiusattu, kiusaajat eli pahikset ja hyvikset eli kiusatulle ystävälliset oppilaat. Osa saa toimia myös käytävillä ja luokassa näkyvinä taustanäyttelijöinä.

Päätimme myös, että valmiita vuorosanoja ei kirjoiteta, vaan käydään keskustellen kukin aihe läpi ennen kutakin kohtausta ja näyttelijät saavat vapaasti improvisoida. Pääosin näytelmä tehdään omissa vaatteissa ja normaalissa koululuokassa, mutta esimerkiksi "pahisvaatteita" tai muuta elokuvaan sopivaa rekvisiittaa saa halutessaan tuoda mukanaan.

Ja puhelimien laturitkin otetaan mukaan.

Toinen käsikirjoitusidea lähti liikkeelle ajatuksesta, että jos koulussa olisikin peliviikko. Opettaja tulisi luokkaan kännykkää räpläten ja pyytäisi oppilaitakin ottamaan kännykät esille ja lataamaan niihin uusimmat pelit.

Kiinnostava idea. Tässä ideassa voitaisiin kääntää monet koulukäytännöt päinvastaisiksi kuin normaalissa koulutilanteessa ja samalla huomata millainen lopputulos siitä seuraisi. Odotan mielenkiinnolla käsikirjoituksen valmistumista.

Käsikirjoittajat työssään.



Kommentit