Oman kylän historiaa

Pääsimme hissakerhon kanssa retkelle Killinkosken Wanhalle tehtaalle. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Vesa Postinen kertoi oman kylän teollisesta historiasta ja järjesti meille opastetun kierroksen vanhoissa tehdassaleissa.

Miettikää miten etuoikeutettua. 

Vain vajaan kilometrin kävelymatka omalta koululta näin hienoon museomiljööseen. Asialla on tietenkin kääntöpuolensa, sillä osa kerholaisista on kuullut oman kylänsä historialliset käänteet jo moneen kertaan. 

Mutta kukaan ei ollut päässyt aiemmin kokeilemaan ikivanhaa kengännauhakonetta.

 

Kampea pyörittämällä sai kokeilla kengännauhojen tekoa vanhaan malliin.

 

Vesa Postinen esittelee kerholaisille Suomen ensimmäistä maalikameraa.

 

Mistä kaikki lähti liikkeelle?

Killinkoski saattaisi olla tavanomainen maalaiskylä ilman hienoa teollista historiaa, jos kaksi ruotsinkielistä herraa Petter Gustaf Holm ja Mathias Bonn eivät olisi ilmestyneet kylän raitille kesällä 1883.

Nämä kaksi herraa totesivat Killinkosken alueen soveltuvan hyvin teolliseen käyttöön. Kosken lisäksi kylän sijainti kapealla kannaksella Vuolteen ja Metterin järvien välissä edesauttoi suunnitelmia. Järvien välinen korkeusero oli peräti 23 metriä.

Syntyi Virtain Kehruu & Kutoma Tehdas Osakeyhtiö eli Virdois Spinneri & Väfveri Fabriks Aktiebolag. Tehdas menestyi hyvin ja sen erikoisuutena olivat muun muassa doffelikankaat. Kalliina kankaina niiden myynti ei kuitenkaan ollut paras mahdollinen ja vuonna 1902 tehtaan toiminnot jouduttiin myymään julkisella huutokaupalla. Kehräämötoiminta ja varastomyynti jatkuivat vielä muutamia vuosia.

Terveydellisistä syistä Petter Holm syrjäytettiin kehruutehtaan johdosta, mutta yrittäjähenkinen mies aloitti uudessan talossaan makaronien valmistuksen ja perusti Suomen Makaronitehdas Oy:n. Tehdas lopetettiin 1902 Fazerin aloitettua makaronivalmistuksen. 

Terveydentilansa kohennuttua Holm alkoi suunnitella nauhatehtaan perustamista. Tehtaan toiminta käynnistyi keväällä 1898. Samana vuonna saksalainen insinööri Carl Neu perusti paikkakunnalle taidekutomon. 

Kolme vuotta myöhemmin, 1901, Holm myi nauhatehtaan uudelle yhtiölle Ab. P.G. Holm Oy:lle. Osakkaana yhtiössä olivat tuolloin yksi Suomen ensimmäisiä naisteollisuusjohtajia Edith Rönnqvist (Holmin vaimon sisar), Carl Neu, Josef Stenbäck ja T.J. Durchman. Myöhemmin Rönnqvist ja Neu avioituivat.

Stenbäck on tullut tunnetuksi kirkkosuunnittelijana. Hänen käsialaansa ovat niin Killinkosken kirkko kuin vaikkapa Mikkelin tuomiokirkko (1897) ja Juseliuksen mausoleumikin (1902).

Inka Oy: n nauhatehdas sijaitsee ja toimii aktiivisesti Killinkoskella edelleen, aivan Wanhan tehtaan naapurissa. Se on nykyisin Pohjoismaiden johtava nauhatuotteiden valmistaja ja toimittaja. Muun muassa tällä hetkellä suuressa suosiossa olevien kasvomaskien kuminauhoja valmistetaan Killinkoskella.

Oman kylän historiaan tutustumassa.

 
Into-keskuksen upeita värivaloja ihastelemassa.

Ja mitä muuta Killinkosken Wanhalta tehtaalta sitten löytyy

Wanha tehdas on monipuolinen historiallinen kohde. Siellä sijaitsee kansalliskuvaaja I.K. Inhan elämää esittelevä kulttuurikeskus Into-keskus, Nauhateollisuusmuseo, Kamerataivas - Suomen kameramuseo, Josef Stenbäck ja Killinkoski -näyttely, Taidegalleria Killin Kalleria (kesäisin), Nostalgiset lelut -näyttely, parturi-kampaamo -kylämuseo, VPK:n palokaluston näyttely, Taiteilija Marjaliisa Pitkärannan näyttely, Vanhojen opetustarvikkeiden kokoelma, Nauhala-tehtaanmyymälä sekä kahvila ja kirpputori.

Tällä hetkellä Into-keskuksessa on esillä luontokuvaaja Hannu Hautalan mahtava valokuvanäyttely.

Hannu Hautalan upeita luontokuvia on esillä Into-keskuksessa.

Museovieraat valokuvamuseon lavasteissa.

Blogin lukija: ihmetteletkö sitä, että monissa kuvissa museovierailla näkyy kännyköitä? Siihen on kaksi hyvin tärkeää syytä: 

1. testasimme Anni Halosen kehittämää valokuvabingoa.

2. Killinkosken Wanhalla tehtaalla asuu myös paljon Pokemoneja. Niin paljon ja niin harvinaisia, että kiusaus metsästää niitä museokäynnilläkin on varsin suuri. 

Valokuvabingosta ja sen tuotoksena syntyneistä hienoista kuvista on luvassa ihan oma blogipäivityksensä myöhemmin, kunhan saan valokuvat käyttööni.


Lähteet:

Inka Oy:n kotisivut. Osoitteessa : http://www.inka.fi/. Katsottu 30.10.2020.

Killinkosken kylän kotisivut. Osoitteessa: https://www.killinkoski.fi. Katsottu 30.10.2020.

Postinen Vesa, esittelykierros Killinkosken hissakerholaisille 29.10.2020.

Postinen, V. & Peltola, L. 2009. Killinkosken kyläkirja. 2. uudistettu ja korjattu painos. Jyväskylä: Gummerus Kirjapaino Oy.

Wikipedia.



Kommentit